Het Laatste Nieuws
LEVENSVERHAAL. Kunstenaar Dominique leeft voort in Ieperse tentoonstelling: "Zelfs in New York hing zijn werk. Maar hij was te bescheiden om daar mee uit te pakken"
Christophe Maertens 24-04-23, 05:36 Laatste update: 15:56
"Hij is niet gestorven aan Covid. Maar als er geen Covid geweest was, dan zou hij er wellicht nog geweest zijn." Twee jaar geleden moesten Rudy, Ronny en Sabine Beyens geheel onverwacht afscheid nemen van hun broer Dominique (56). Een avonturier die vaak in Indië te vinden was, maar nog vaker in zijn nieuwe thuisbasis Ierland. Een mooie mens, wiens verhaal nu in beeld teruggekeerd is naar West-Vlaanderen.
Dominique werd geboren in een op en top West-Vlaamse familie, afkomstig uit Gullegem. Een familie die ook zeer West-Vlaams bleef: zus Sabine (56) woont in Brielen, broer Ronny (65) in Westouter en broer Rudy (68) in Nieuwpoort. Maar Dominique, geboren op 22 januari 1965, was niet in de West-Vlaamse klei te houden.
Na zijn middelbare studies diende hij zich aan bij het leger. "Om per boot de wereld te kunnen zien", vertelt Rudy. "Maar ze zagen hem liever aan motoren werken, wat hij zelf niet zag zitten. Daarom verliet hij het leger en ging hij als barman werken op een cruiseschip. Later heeft hij zich dan gevestigd in Rathcoole, een dorp in de buurt van Dublin, waar hij zich op de kunst geworpen heeft."
Plots kregen we een vraag van Interpol. Of we onze broer konden identificeren, via een Whatsapp-foto
Dominique begon te schilderen en verkocht zijn werk aan toeristen. Hij ontwierp ook hoezen voor platen en cd's, en maakte muziek. Hij trok zelfs naar de Royal Hibernian Academy om fotografie te studeren en reisde regelmatig af naar Indië om te herbronnen.
Als kunstenaar wist Dominique ook naam te maken. Hij maakte deel uit van 'Chasing Shadows', een kunstcollectief van fotografen die de chemie uit de 19de eeuw combineren met technologie van de 21ste eeuw. In 2012 mocht hij de prestigieuze RDS Freyer Art Award in ontvangst nemen. Eén van zijn projecten, 'Dublin Town', was zelfs te bewonderen in het Irish American Heritage Museum in New York. "We zijn dat pas later te weten gekomen", vertelt Ronny. "Dominique heeft ons dat zelf nooit verteld... Over zo'n dingen bleef hij altijd heel bescheiden."
Maar in 2021 kreeg de familie een harde klap te verwerken. "Dominique was uit het leven gestapt", zucht Rudy. "Waarom? We weten het niet. Als er één iemand was waarvan ik nooit gedacht had dat hij zoiets zou doen, dan was het wel mijn broer. In volle Covid-crisis is hij halsoverkop uit Indië vertrokken, zodat hij op tijd weer in Ierland zou zijn — en niet in een Covid-hotel zou moeten logeren. Op 14 april was hij thuis in Ierland, maar op 19 april kregen we plots een vraag van Interpol. Of we onze broer konden identificeren... Via een Whatsapp-foto... Dat was confronterend, ja."
"We vermoeden dat Dominique het niet meer zag zitten omdat bij zijn thuiskomst alle pubs gesloten waren, en er in Ierland geen toeristen meer te vinden waren", vervolgt Rudy. "Hij kon nergens meer heen... En voor een sociaal mens als hij was dat een ramp."
We hebben in Ierland veel mooie verhalen over Dominique gehoord. Dat deed deugd
Doorheen de jaren had de familie overigens regelmatig contact met Dominique. "Kort voor zijn overlijden heeft hij onze moeder nog bevestigd dat hij naar België zou komen. Zij verjaarden ook op dezelfde dag. Mama is enkele maanden geleden overleden, op 93-jarige leeftijd. Het overlijden van haar zoon heeft haar erg geraakt..."
Lindeboom
Familie en vrienden hielden een herdenkingsdienst voor Dominique in Kortrijk. En toen reizen weer toegestaan was, trokken ze naar Ierland met een deel van de as. Die rust nu aan een lindeboom, die ter nagedachtenis van Dominique geplant werd.
De tentoonstelling in het Jan Yperman Ziekenhuis is een eerbetoon aan de kunstenaar die Dominique was. Je kan er werken bewonderen die onder meer Ierse landschappen en schapen laten zien. Het zijn prints van foto's, afgedrukt op aquarelpapier. En ze zijn ook te koop. De opbrengst gaat deels naar het Jan Yperman Ziekenhuis en preventie van zelfdoding.